Interne studie naar draagcomfort van viQtor afgerond
“Uiteindelijk willen we de perfecte armband ontwikkelen”
Lotte Giele, assistent clinical affairs
Als je ziet welke geavanceerde technologie er schuilgaat in onze viQtor, dan lijkt de armband waarin hij gedragen wordt slechts van ondergeschikt belang. Toch kan juist die armband het verschil maken. Daarom voert Lotte Giele, onze assistent clinical affairs, interne studies uit waarmee we het draagcomfort en de functionaliteit van deze armband kunnen verbeteren.
“Wearability is een superbelangrijk onderdeel van viQtor. Voorheen hadden we vooral de focus op de ontwikkeling van nieuwe algoritmes en het toevoegen van nieuwe functies. Maar uit de proeftuinen die we hebben gedaan ontvingen we waardevolle feedback van de gebruikers. Daaruit bleek dat het draagcomfort van de armband waarmee het monitoringapparaatje om de arm gedragen wordt, van wezenlijk belang is. Het apparaatje kan nog zo goed werken, maar als de armband niet lekker zit, jeukt of je huid irriteert, dan draag je hem niet.”
Armband van siliconen
De eerste versie van de armband, de Dartex armband die sluit met klittenband, bleek bij sommige dragers niet het gewenste comfort te geven. Daarom werd een nieuwe armband ontwikkeld, gemaakt van siliconen. “Die siliconenband is te vergelijken met de bandjes van smartwatches die je nu veel ziet. Hij sluit met twee drukknopjes. Van siliconen weten we dat het goed verdragen wordt op de huid. Maar het contactoppervlak is bij ons wel groter dan bij bijvoorbeeld een horloge. Ook wordt de band op een andere locatie gedragen (om de bovenarm in plaats van om de pols) en is het gewicht wat zwaarder. Je moet dus onderzoeken of dat wellicht ook andere huidreacties geeft.”
Nieuwe inzichten
Lotte vroeg elf collega’s om de band een tijdje te testen. “Zelf heb ik hem ook gedragen, ook omdat ik het product dat we op de markt brengen zelf wilde ervaren. De eerste dagen was het wennen, dan merk je echt dat er wat om je arm zit. Je moet er wat routine in krijgen. Naarmate de studie vorderde merkte ik dat ik hem steeds meer vergat, dat hadden meer collega’s. Da’s een goed teken. Wel merkten we op dat het lastig kan zijn om zelf met één hand de drukknopjes vast te maken. Dat moeten we dus nog doorontwikkelen. Ik wil graag alle collega’s bedanken die aan deze studie deel hebben genomen. Mede dankzij hen hebben we nieuwe inzichten waarmee we verder kunnen.”
Comfortabel én betrouwbaar
De interne studie die Lotte heeft opgezet en uitgevoerd, had twee doelstellingen die vrijwel los van elkaar stonden: het draagcomfort van de armband verbeteren en de functionaliteit van het device toetsen. “We willen niet alleen een comfortabele armband, we willen ook dat de data goed binnenkomen in het viQtor portaal. Op het moment dat er een parameter uitvalt, of wanneer het device wordt gedetecteerd als ‘niet gedragen’ terwijl dat wel het geval is, onderzoeken we wat daarvan de oorzaak is. Vervolgens bekijken we wat de vervolgstappen kunnen zijn om het probleem te verhelpen.”
Vervolgstudies op stapel
Nu deze interne studie is afgerond, staat binnenkort de volgende alweer op stapel. “Er komen alweer twee nieuwe armbanden aan. Eentje is een verbeterde versie van de stomaband, gemaakt van elastiek. De siliconenband wordt ook nog verbeterd; de casing wordt dikker en steviger en krijgt flapjes, zodat het apparaatje er niet uit kan vallen. Ook deze modellen gaan we weer uitgebreid intern testen voordat we ze extern in het veld gaan gebruiken. Zo willen we uiteindelijk de perfecte armband ontwikkelen.”
Mogelijkheden voor verbetering
Het uitvoeren van deze klinische studies is Lotte op het lijf geschreven. Na het behalen van haar bachelor Verpleegkunde studeerde ze Gezondheidswetenschappen aan de VU in Amsterdam. “Het overkoepelende plaatje spreekt mij meer aan dan echt aan het bed staan. Ik heb weleens gezegd: als ik ooit nog een carrièreswitch zou mogen maken, dan zou ik voor dermatologie kiezen. Hoe grappig is het dat alles nu helemaal samenkomt!
Ik vind het ontzettend interessant om met dit onderzoek bezig te zijn, daar haal ik veel energie uit. We zijn goede stappen aan het zetten, maar er zijn zeker nog mogelijkheden voor verbetering. De testgroep bestond nu uit jonge, gezonde mensen, maar de patiëntenpopulatie die hem gaat gebruiken is natuurlijk anders. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld een enorm gevoelige huid. In de toekomst zouden we wellicht de mogelijkheid kunnen bieden om armbanden op maat aan te bieden, dat zijn hypotheses die we nu hebben. Er valt dus nog genoeg te doen!”