Even kennismaken: Edmee Hamer, aandeelhouder van het eerste uur
“Het overlijden van mijn vader was niet nodig geweest”
Edmee Hamer, aandeelhouder van het eerste uur
De pioniers die aan de wieg stonden van viQtor, hebben allen een persoonlijke motivatie om zich onvermoeibaar in te zetten om onze oplossing voor 24-uurs monotoring op de markt te krijgen. Maar die van Edmee Hamer is wel bijzonder schrijnend: haar vader overleed na medische missers in het ziekenhuis.
Edmee Hamer: “Vier dagen maar heeft mijn vader in het ziekenhuis gelegen. Nadat hij in november 2013 overleed, kwamen we als familie in een rollercoaster terecht. Je wilt weten wat er is gebeurd, wat er is misgegaan. Mijn vader was geopereerd aan een darmobstructie. Na een dag op de intensive care ging hij naar de afdeling heelkunde. Hij lag daar zonder apparatuur die hem in de gaten hield. Op de laatste dag is er nog een CT-scan gemaakt om te kijken of alles wel goed zat. Maar nog voordat de uitslag terugkwam, hebben ze hem eten gegeven. Achteraf bleek dat de darm toen alweer afgesloten was. Meteen moest de maagsonde er weer in, er kwam voeding bij de longen en toen klapte alles als een kaartenhuis in elkaar.
Het idee voor viQtor
Achteraf heb ik een van de artsen gesproken en die zei dat dit overlijden absoluut niet nodig was geweest. Het eerste half jaar zit je vol van verdriet en ellende, maar daarna dacht ik: het kan niet zo zijn dat dit alleen maar negatief blijft. Ik ben toen met een vriend gaan praten die Reinier Vrolijk kende en hij heeft ons met elkaar in contact gebracht. Samen zijn we gaan brainstormen: we moeten iets ontwikkelen waardoor we artsen kunnen helpen, waarmee we het tekort aan handen en tijd in de zorg kunnen opvangen. Bij mijn vader ging het mis omdat hij niet continu in de gaten gehouden werd, er moest steeds een verpleegkundige komen om de vitale functies te meten. Zo is het idee voor viQtor ontstaan.
Op zoek naar investeerders
Tegenwoordig zijn investeringen in zorginnovaties aan de orde van de dag, maar destijds vond men het te riskant. Het was nog te nieuw, wij waren de eersten die hiermee naar buiten traden. Reinier en ik zijn stad en land afgereden om ergens een deur open te krijgen. Het was ongekend moeilijk om investeerders te vinden. Toen uiteindelijk Ronald Olie erbij kwamen is het balletje gelukkig gaan rollen. Toen de grote investeerders kwamen en het bedrijf steeds technischer werd, heb ik een stapje teruggedaan. Ik vond het prima dat zij het voortouw namen, ik bleef aan als aandeelhouder/investeerder.
Zo dankbaar
Uiteindelijk hebben we met mijn familie een rechtszaak tegen het ziekenhuis aangespannen. Vijf jaar hebben we in de rechtszaal gestaan en ik nam een extra baan om Reinier financieel te kunnen ondersteunen. Het is een pittige tijd geweest, ik denk weleens: waar heb ik al die kracht vandaan gehaald? Een rechtszaak, een eigen bedrijf runnen en me inzetten voor viQtor, het is ongekend wat een mens kan als het nodig is. Maar ik ben zo dankbaar dat we met viQtor nu zijn waar we zijn. Het is zó belangrijk dat deze oplossing voor 24-uurs monitoring op de markt komt en ik heb grote bewondering voor wat die jongens doen. En ik ben ook dankbaar dat het overlijden van mijn vader toch tot iets goeds heeft geleid. Met viQtor kunnen we voor andere mensen misschien zo’n drama voorkomen, want echt: dit gun je niemand.”